Ճարպեր

Ինչպե՞ս սնվել աշնանը լիարժեք լավ զգալու, հարբուխից պաշտպանվելու և կամզվածքը պահպանելու համար

Ավելի շատ մրգեր և բանջարեղեն  Աշնանը բուսական սնունդը պետք է պարբերաբար հայտնվի ձեր սննդակարգում: Մրգերն ու բանջարեղենը վիտամինային ''ռումբեր'' են` լի…
Կարդալ ավելին

Ճարպերի հավելյալ օգտագրծում

Ճարպերի հավելյալ քանակները կարող են բերել ճարպակալման, դիսլիպոպրոտեինեմիայի (որն ընկած է աթերոսկլերոզի զարգացման հիմքում) հիպերլիպեմիայի, դրա հետ կապվ…
Կարդալ ավելին

Սննդային ճարպերի նշանակությունը

Ճարպերը գլիցերոլի և ճարպաթթունների եթերներ են։ Այս ճարպերը (տրիգլիցերիդները) և ճարպանման օրգանական բնույթի այլ նյութեր խմբավորվում են ''լիպիդներ'' ընդ…
Կարդալ ավելին

Մոնոչհագեցած ճարպաթթուներ

Մոնոչհագեցած ճարպաթթուները (օլեինաթթուն), ունեն 1 կրկնակի կապ, երկար ժամանակ դիտվում էին սննդային ռացիոնի այնպիսի բաղադրամասեր, որոնք չեն ազդում արյան…
Կարդալ ավելին

Ստերինների կենսաբանական նշանակությունը

Ճարպերի հետ մենք սննդի միջոցով ստանում ենք նաև ճարպանման նյութեր ստերիններ և Ֆոսֆոլիպիդներ։ Ֆոսֆոլիպիդներից լեցիտինը մեծ նշանակություն ունի ճարպային …
Կարդալ ավելին

Հագեցած ճարպաթթուներ

Հագեցած ճաոաաթթուները` ՀՃԹ (կարագաթթու, կապրոնաթթու, ստեարինաթթու, պալմիտինաթթու և այլն) ավելի շատ հանդիպում են կենդանական ճարպերում՝ կազմելով ոչխարի …
Կարդալ ավելին

Գերչհագեցած ճարպաթթուներ

Գերչհագեցած ճարաաթթուներ (ԳՉՃԹ) - ունեն մի քանի կրկնակի կապեր և դասվում են էսենցյալ սննդանյութերի թվին։ Այս ճարպաթթուներից ավելի մեծ նշանակություն ու…
Կարդալ ավելին