Doctors.am

Ածխաջրեր

Բնական դեղատուփ

ԳԱԶԱՐ -  Հարուստ է վիտամիններով, կալցիումով, երկաթով, յոդով, ֆոսֆորով, մագնեզիումով ու պղնձով Պարունակում է 70 տեսակի կենսաբանական ակտիվ նյութեր,…
Կարդալ ավելին

Ածխաջրերի նորմավորում

Քանի որ ածխաջրերը օրգանիզմում էներգիայի հիմնական աղբյուր են, նրանց քանակը նորմավորվում է ելնելով օրգանիզմի ընդհանուր էներգոծախսից։ Ինչքան ինտենսիվ է ֆ…
Կարդալ ավելին

Լակտոզա

Լակտոզան գտնվում է միայն կաթում (4-6%): Օրգանիզմում այն ճեղքվում է գլյուկոզայի և գալակտոզայի, որոնք օգտագործվում են գլիկոգենի առողջացման համար։ Լակտոզ…
Կարդալ ավելին

Ածխաջրերի բալանսավորվածություն

Բալանսավորված է համարվում այն ածխաջուրը, որը պարունակում է 75% օսլա, 20% շաքարներ և 5% ցելյուլոզա: Այսպիսի փոխհարաբերության հիմքում ընկած է ներծծման ա…
Կարդալ ավելին

Գլյուկոզա

Գլյուկոզան պոլիշաքարների կառուցվածքային հիմնական միավորն է, այն մտնում է նաև դիսախարիդների՝ սախարոզայի, լակտոզայի և մալտոզայի կառուցվածքի մեջ։ Արյան…
Կարդալ ավելին

Ածխաջրերի չափից շատ օգտագործում

Հեշտ յուրացվող պարզ շաքարների հավելյալ քանակները ռիսկի գործոն են ճարպակալման և աթերոսկլերոզի համար։ Կարող են բերել ինսուլյար ապարատի գերծանրաբեռնվածու…
Կարդալ ավելին

Սախարոզա

Սախարոզան հիմնական դիսախարիդն է։ Հրուշակեղենի, կոնֆետների, պաղպաղակի և զովացուցիչ ըմպելիքների շաքարն է, և համաձայն գրականության տվյալների` ցուցաբերում…
Կարդալ ավելին

Ցելյուլոզա (սննդային թելիկներ)

Հացահատիկային մթերքներից, լոբազգիներից և մակարոնեղենից օրգանիզմ են անցնում նաև սննդային թելիկները` թաղանթանյութը, հեմիցելյուրոզան և պեկտինսյյին նյութե…
Կարդալ ավելին

Ածխաջրերի նշանակությունը

Ածխաջրերը սննդի էսենցիալ տարրեր չեն և օրգանիզմում կարող են սինթեզվել ճարպերից և ամինաթթուներից։ Սակայն այս պրոցեսը կարող է ուղեկցվել թթվային էկվիվալեն…
Կարդալ ավելին

Ածխաջրերի անբավարարություն

Ածխաջրերի անբավարարության դեպքում կարող է զարգանալ ալիմենտար հիպոգլիկեմիա, որը կոմպենսացվում է գլյուկոնեոգենեզի ակտիվացմամբ։ Անբավարարության ժամանակ օ…
Կարդալ ավելին

Ֆրուկտոզա

Ֆրուկտոզան մոնոսախարիդ է, այն ավելի նպատակահարմար է օգտագործել մեծահասակների սննդում։ Այն երկու անգամ ավելի քաղցր է քան սախարոզան և երեք անգամ՝ քան գլ…
Կարդալ ավելին