Սիրտ-անոթային հիվանդությունները ամբողջ աշխարհում հանդիսանում են մահացության հիմնական պատճառ: Չինաստանի Խուա Չժունի գիտության և տեխնոլոգիայի համալսարանի և Հարվարդի հանրային առողջության դպրոցի հետազոտությունները ցույց են տվել, որ ընկույզի օգտագործումը կարող է գրեթե մեկ երրորդով նվազեցրել սրտի հիվանդությունները, հայտնում է The Huffington Post-ը:

Հիմնվելով նախկին հետազոտությունների տվյալների վրա` փորձագետները պարզել են ընկույզի ամենօրյա չափաբաժինը 28-29%-ով նվազեցրել է սիրտ-անոթային հիվանդությունների ռիսկը:  Բացի այդ, այլ հիվանդություններից մահացության վտանգը նույնպես նվազել է 17%-ով: Ընկույզը միայն փոքր ազդեցություն ունի շաքարախտի և ինսուլտի զարգացման վտանգի առումով:

Ընկույզը պարունակում է վիտամիններ, հանքային նյութեր և հագեցած ճարպաթթուներ, որոնք նվազեցնում են խոլեստերինի մակարդակը և օրգանիզում կատարվող բորբոքումները:  Ավելի վաղ Հարվարդի հանրային առողջության դպրոցն անց էր կացրել հետազոտություն ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի վրա ընկույզի ազդեցության վերաբերյալ: Շաբաթական երկու անգամ և ավելի հաճախ մի բուռ ընկույզ կերած կանանց մոտ ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը 35%-ով ցածր է եղել ընկույզ չօգտագործողների համեմատ:

Թարգմանված նյութի սկզբնաղբյուրը՝ Doctors.am
Նյութը՝ Meddaily.ru