Նախաճաշը մեծ դեր ունի օրգանիզմի համար և երաշխիք է էներգիայով լի օր ունենալու համար: Իհարկե, առողջ նախաճաշը պետք է պարունակի սննդարար մթերքներ, որոնք օրվա ընթացքում կարտադրեն էներգիա և անձին կհաղորդեն լիարժեք բավարարվածություն:
- Վարսակից պատրաստված ուտեստներ
Այն օգնում է մարդուն օրվա ընթացքում լիարժեք զգալ, ինչպես նաև նվազեցնում է օրգանիզմում խոլեստերինի քանակը:
- Հավկիթ
Հավկիթը ամենատարածված տարբերակն է նախաճաշի սիրահարների համար. սննդարար է և պարունակում է շատ սպիտակուցներ: Շատերը կարծում են, որ ձվերը օգտակար չեն, քանի որ պարունակում են խոլեստերին: Այնուամենայնիվ, հետազոտությունը ցույց է տվել, որ հավկիթում սննդային խոլեստերինը չնչին ազդեցություն ունի օրգանիզմի վրա:
- Ընկույզ և ընկույզի կարագ
Ընկույզ ուտելով՝ Ձեր օրգանիզմը դյուրին ճանապարհով կստանա սպիտակուցներ. սա լավ տարբերակ է այն մարդկանց համար, որոնք մսակեր չեն և առհասարակ մսամթերք չեն օգտագործում: Ընկույզը պարունակում է նաև հակաօքսիդիչներ, մագնեզիում, կալիում, ճարպեր: Համաձայն հետազոտության՝ շաբաթվա ընթացքում յոթ և ավելի անգամ ընկույզ սպառող մարդկանց մոտ մահացու հիվանդությունների վտանգը 20%-ով ցածր է, համեմատած այն մարդկանց հետ, ովքեր ընկույզ չեն ուտում: Ընկույզից պատրաստված կարագը կարելի է օգտագործել խառնելով այն թարմ հատապտուղների հետ:
- Սուրճ
Առավոտյան նախաճաշին միայն սուրճ խմելը շատերի մոտ սովորություն է: Օրվա ընթացքում ոչ մեծ չափաբաժնով սուրճը կարող է նվազեցնել շաքարային դիաբետի առաջացման վտանգը: Երբ սուրճին ավելացնում եք սերուցք կամ շաքարավազ, այն նվազեցնում է օգտակար հատկությունները:
Լավ է խուսափել շաքարավազ օգտագործելուց կամ ըմպել սուրճը՝ ավելացնելով թարմ կաթ:
- Հատապտուղներ
Բոլոր տեսակի հատապտուղները, օրինակՙ հապալասը, ելակը, ազնվամորին, հաղարջը, հրաշալի միջոց են առավոտյան օրը սկսելու համար: Նրանք պարունակում են ցածր կալորիաներ և հիվանդության դեմ պայքարող հակաօքսիդանտներ:
Ամերիկյան սրտաբանական ասոցիացիայի ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ երիտասարդ կանանց մոտ սրտի կաթվածի ցածր վտանգը կապված հատապտուղներում հայտնաբերված հակաօքսիդանտներից:
- Յոգուրտ
Յոգուրտը նույնպես կարող է նախաճաշի համար լավագույն տարբերակ դառնալ: Այն հարուստ է կալցիումով, սպիտակուցներով, պարունակում է պրոբիոտիկներ, որոնք նպաստում են աղիքային և իմունային համակարգի բարելավմանը:
- Թեյ
Սև , կանաչ թեյը պարունակում է հակաօքսիդիչներ, սակայն կանաչ թեյը թերևս առավել առողջարար է, այն կարող է օգնել ազատվել ավելորդ քաշից: Այս թեյերը պարունակում են նաև կոֆեին, բայց ոչ այնքան, որքան սուրճը:
- Կաթնաշոռ
Այն հարուստ է նաև A, B վիտամիններով, կալցիումով: Կաթնաշոռը հատկապես անհրաժեշտ է երեխաներին, հղի կանանց, կերակրող մայրերին:
Օգտակար է սրտի և երիկամների հիվանդությունները հաղթահարելու համար:
- Բանան
Բանանը կալիումի մեծ աղբյուր է, ինչը կարող է նպաստել մարդկանց արյան ճնշման կարգավորմանը: Բանանը մեծ քանակությամբ մագնեզիում է պարունակում և լավացնում է սրտի աշխատանքը:
Առավոտյան նախաճաշելը քիչ ժամանակ է խլում, սակայն օրգանիզմի համար էական նշանակություն ունի: Այն նպաստում է մարդու իմունիտետի բարձրացմանը, նվազեցնում է հիվանդությունների հնարավոր վտանգը և հաղորդում է բարձր տրամադրություն:
Աղբյուրը՝ https://www.medicalnewstoday.com/